Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palác Potála – sídlo bohyně milosrdenství

Z kamene, dřeva a hlíny byl postaven jeden z nejúžasnějších a nejrozlehlejších paláců světa. Třináctipodlažní palác Potála, který je náboženským a politickým centrem Tibetu, se vypíná vysoko nad rušným lhaským bazarem a vypadá jako stavba z jiného světa. Ohromuje svou mohutností, zlatými střechami i jedinečnou sbírkou tibetského umění.

Palác Potála (Potala) se nachází ve Lhase, hlavním městě Tibetské autonomní oblasti, ve výšce okolo 3700 metrů nad mořem. Byl vystavěn na Červeném pahorku roku 640, za vlády tibetského buddhistického krále Songtsana Gampo. Ten se o rok později oženil s čínskou princeznou Wen-čcheng a palác ji věnoval. Název Potála byl odvozen od sanskrtského výrazu Potálaka, což znamená „příbytek bódhisattvy“. Nazývá se tak také hora v jižní Indii při ústí řeky Sindhu, která je sídlem Avalókitešvary, jednoho z nejvýznamnějších indických bódhisattvů. Ten je ztělesněním soucitu a jednou z nejvýznamnějších složek buddhismu. Tibetští buddhisté považují za ztělesnění Avalókitéšvary právě dalajlámu. Samotný název Potála je pak ze sanskrtu překládán jako „Buddhova hora“, v tibetštině pak znamená „Příbytek bohyně milosrdenství“.

palác Potala, Tibet
Foto: palác Potala

Palác je unikátní stavbou z kamene, dřeva a hlíny postavenou těmi nejjednoduššími prostředky. Materiál byl na stavbu přivážen na oslech, nebo lidskými nosiči. Jakmile byly kameny potřebné pro stavbu paláce odtěženy, zbyla ve svahu za palácem obrovská jáma. Ta je dnes naplněna vodou a nazývá se „jezírko Dračího krále". Palác představuje v podstatě celou jednu městskou čtvrť – zepředu je obehnána zdí a doplněná budovami, samotnému vrcholu kopce pak dominuje hlavní palác. Původně byla vystavěna devítiposchoďová budova s celkem 999 místnostmi a rovnou tisícovkou síní určených k meditacím. Základy Potály byly položeny tak, aby odpovídaly charakteru terénu – skalní výčnělky, které se v kopci nachází, tak nebyly odstraněny, ale stavba pouze vyplnila mezery mezi nimi, což je naprosto unikátní. Majestátní stavební komplex Potaly je mimořádnou ukázkou původní tibetské architektury. 

Během staletí byl palác Potála mnohokrát poškozen válkami i přírodními katastrofami, několikrát byl dokonce úplně zničen tak, že se dochovala jen jeskyně prince Dharmy a hlavní síň Pagbalhakang. Během 17. století byl rozsáhle rekonstruován a přestavba byla dokončena roku 1695. V současnosti je palác 117 metrů vysoký, má 13 poschodí a od jednoho konce ke druhému měří přibližně 300 metrů. Celková plocha všech jeho podlaží je 360 tisíc metrů čtverečních. Při pohledu na tento monumentální palác je možné si všimnout, že jsou jednotlivé budovy, nebo bloky budov, barevně rozděleny. Barvy totiž určují účel stavby či její části, podobně je tomu i v čínské architektuře. Bílá barva značí obytné prostory, červená svatyně nebo kláštery a žlutá je barvou dalajlámy.

palác Potala
Foto: palác Potala

Potálu je možné rozdělit na dvě hlavní části – Bílý a Červený palác. První část, tedy Bílý palác, vznikl v letech 1645 – 1653 a využívali jej dalajlámové ke svým aktivitám i jako svou rezidenci – z toho důvodu je z části natřen na žluto. Budova má sedm pater a zahrnuje vládní komnaty, Síň bohyně milosrdenství a množství dalších klášterních síní s bílými zdmi. Nechybí škola pro mnichy a místnosti pro personál, který tvořili také výhradně mniši, dále jsou zde knihovny, zbrojovny, sklady, sýpky i žalář. V Bílém paláci se nachází nejdůležitější buddhistická síň známá jako Východní síň. Je umístěna ve čtvrtém poschodí a rozkládá se na 717 metrech čtverečních. Právě zde v minulosti probíhaly četné náboženské a politické události, jako jsou intronizační ceremoniály pro reinkarnovanou duši dalajlamy nebo ceremoniály, při nichž se v 18 letech dalajlama ujímal vlády. Páté a šesté patro slouží princi-regentovi jako úřadovny a obytné místnosti. Na sedmém poschodí se nachází Zimní palác známý také pod názvem Síň slunečního svitu.

Druhá část Potály se nazývá Červený palác a je dílem stovek řemeslníků národnosti Chan, Mančchu a Mongolů. Byl postaven roku 1690 císařem dynastie Čching jménem Kchang-si. Najdete zde především buddhistické síně i osm posvátných stúp, v nichž jsou uchovávány ostatky dalajlamů. Jejich rakve byly zdobeny zlatem a drahokamy. Nejkrásnější je 15 metrů vysoká pozlacená stúpa pátého dalajlámy ze santalového dřeva. Váží přes čtyři tuny a je zdobena diamanty, safíry, korály, lazurity a perlami. Největší síní je síň Západní s deskou popsanou věnováním od císaře z dynastie Čching, Čchiang-lunga. 

Síň tří světů je v Červeném paláci nejvyšší a je v ní uchováno sedmé vydání tibetského buddhistického kánonu Tandžur, který byl darem císaře Jung-čenga sedmému dalajlamovi. V nejzápadnější části Červeného paláce je Síň obětí, v níž se nachází stúpa třináctého dalajlamy, která je vysoká 14 metrů a obsahuje schematické znázornění kosmu vytvořené z 200 tisíc perel. Potála je dále doplněna typickými tibetskými strážními věžemi s čínskými palácovými síněmi Chanů, kterým nechybí tradiční sloupy, trámy a zlaté střechy. Zatímco je hlavní část paláce zvýrazněna, vedlejší stavby vytváří jakýsi systém, který do sebe dokonale zapadá. 

Palác Potála byl v roce 1994 zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kromě toho, že má velký náboženský a politický význam, je také pokladnicí tibetského umění. Ukrývá obrovské množství historických památek. Nejúchvatnější jsou fresky rozprostírající se na ploše 50 tisíc metrů čtverečních, na nichž jsou zachyceny výjevy související s tibetským náboženstvím i každodenním životem obyvatelstva. V komnatách Potály jsou uloženy také soukromé sbírky dalajlámů. Tento poklad obrovské hodnoty tvoří obřadní brokátové róby, starý čínský porcelán, smaltovaná keramika, vzácné drahokamy a nádherné šperky.

V okolí Potály najdete množství parků a zahrad, které jsou doplněny fontánami a jezírky, v nichž se leskne odraz paláce. Ve večerních hodinách bývá celý komplex krásně nasvícen, což umocňuje dojem z něj a vytváří neopakovatelnou atmosféru. Na hlavním náměstí před palácem je možné se zaposlouchat do tibetské himálajské hudby, kterou však často přehlušuje komunistická čínská muzika.

- jap -

 

Článek byl zobrazen 29 579 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko